Weten & Tech

Achter de PVV (2): Angst voor moslims?

05-08-2011 12:00

“Een voorbeeld is… niet het boerka… maar het kopdoekjesverbod, en dat elke moslim dan in wezen… zoals Wilders het dikwijls brengt, niet goed is… dat is natuurlijk ook onzin. Bij alle geloven zitten er slechte mensen, dus in hun geloof ook… Ik ben er wel tegen dat ze zo en masse alles krijgen, zonder daar iets voor te hoeven afleggen, dat ze maar kunnen doen en laten wat ze willen. (…) Ze worden overal ontzien. In hun gebruiken, in hun cultuur, en als je het over eerwraak hebt, dat wordt gewoon geaccepteerd. En op sommige scholen mag Sinterklaas niet meer gevierd worden omdat de moslims daar aanstoot aan nemen. Of dat er geen kruis meer mag hangen. Het zijn kleine dingen maar ze zijn… dat geloof en dat bewijzen ze op de hele wereld, dat ze op hun manier zo fanatiek zijn, dat het geloof… Ik zal een voorbeeld geven. Het was de vorige week op tv, er was een jonge knul, dat was een moslim, die wou sterven voor zijn geloof, dus hij wou zichzelf opofferen, en waarom? Dan kreeg-ie tachtig vrouwen in de hemel waar-ie kwam. En toen zei die ook nog dat als-ie wat gedaan had voor het geloof dat heel goed was, dan kreeg-ie het dubbele. Arme man. Nee, maar ik bedoel maar. Ze worden echt gehersenspoeld.” (interview 6)

 

Dom en onkritisch?
Wat vinden PVV-stemmers eigenlijk van moslims? Er wordt veel gediscussieerd over het verband tussen Noorwegen en de uitspraken van Wilders over de islam, maar niemand vraagt zich af hoe de PVV-achterban denkt over de islam. De PVV wil burgers duidelijk maken dat de islam een bedreiging is. De eigen achterban lijkt de aangewezen groep om deze ideeën als eerste over te nemen. En velen geloven dat de PVV daarin zal slagen, want PVV-kiezers zijn dom en onkritisch, toch? Afgelopen week deed Maurice de Hond een onderzoek naar de mening van de gemiddelde burger over de islam, en wat bleek? Een meerderheid blijkt zich zorgen te maken over de opmars van de islam. 56% van de bevolking vindt inmiddels dat de immigratie van moslims moet worden tegengegaan, een standpunt waar Pim Fortuyn in 2002 nog om werd verketterd. Het lijkt erop dat niet alleen de PVV-aanhang, maar brede lagen van de bevolking het met Wilders eens zijn.

Eens met de leider?
Maar wat is dat dan precies, die oprukkende islam? Welke bedreiging gaat daarvan uit? Hoe merk je de islamisering van Nederland in het dagelijks leven? Het zijn maar enkele vragen die opgeroepen worden door het onderzoek van De Hond, en die ook door PVV-stemmers zelf nauwelijks worden beantwoord. Ze weten het namelijk niet. Er zijn een aantal incidenten en TV-uitzendingen geweest die aanhangers hebben overtuigd dat moslims heel fanatiek kunnen zijn, maar ze wijzen tegelijk op de onderlinge verschillen tussen moslims en onderschrijven de stelling dat alle moslims slecht zijn niet.

De opkomst van de PVV maakt dat velen denken dat de PVV-aanhang het onverkort met Wilders eens is over de islam. Zij vergeten dat PVV-stemmers juist geen domme, volgzame schapen zijn, maar Wilders bekritiseren om zijn ‘kopvoddentax’ en geloven dat er ook veel goede moslims bestaan. Wel willen zij Nederlandse waarden als uitgangspunt, en op dat punt vinden ze bij de PVV gehoor. PVV-stemmers kunnen dus kiezen: stemmen voor een partij die niets met dit thema doet, of stemmen op een anti-islampartij die regelmatig uit de bocht vliegt. Ze kiezen dan liever voor het laatste.

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie. Dit is de tweede blog uit een serie over de achterban van de PVV. Als inspiratiebron voor deze blogs maakt hij gebruik van interviews die afgelopen najaar zijn afgenomen door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.