Weten & Tech

Inzake de Volkskrant: gebabbel vervangt nieuws

04-03-2013 16:24

Zowaar wetenschappelijk nieuws op de voorpagina van de Volkskrant. Da’s opmerkelijk want wetenschappelijk nieuws (écht nieuws, dus geen stuntmannen of mooie sterrenfoto’s) is uiterst zeldzaam. En de nieuwsredacties van dagbladen geloven daar al helemáál niet in. Tot verdriet en frustratie van wetenschapsredacties, die zich daardoor vaak achtergesteld voelen, en vaak als eenzame eilandjes functioneren. Vandaag dus even niet. Bij de Volkskrant, tenminste. De vraag is wat de redactie daarvoor moest doen. Ernstig overdrijven, vrees ik.

“Dieet vervangt medicijn”, luidt de kop. En de bovenkop: “Routeplanner menselijk lichaam brengt revolutie teweeg in geneeskunde.” Tja, een revolutie. Niet in Syrië weliswaar, of Iran, maar het klinkt in ieder geval als echt nieuws. De intro houdt de spanning er nog even in:

Wat een onthulling!

“Op maat gemaakte diëten ter vervanging van geneesmiddelen. Het einde van de hielprik. Betere kankergeneesmiddelen. Volgens wetenschappers ligt het allemaal in het verschiet, nu systeembiologen voor het eerst een complete biochemische ‘routekaart’ van de mens hebben voltooid.”

Denk die hielprik effe weg, en het ziet er toch best indrukwekkend uit. Nooit geen geneesmiddelen meer, wie weet geen kanker meer – dankzij een gezond dieet. Gebaseerd op een complete ‘routekaart’ van de biochemie van ons lichaam. En die is gisteren onthuld!

Hmmm, wacht even…

Het artikel zelf gaat vooral te rade bij systeembioloog Hans Westerhoff, die ook al brede vistas richting een zonnige toekomst schetst:

“We begrijpen nu voor het eerst hoe een mens zichzelf precies maakt uit de voeding die hij tot zich neemt.”

Of: “De routekaart zal de komende jaren een forse revolutie teweegbrengen, verwacht Westerhoff.”

En erg grappig is de volgende:

“Haast 7.500 biochemische reacties hebben de wetenschappers nu in kaart gebracht, volgens Westerhoff 90 procent van het menselijk totaal.”

U leest het goed. Met iets van 8000 reacties heb je de totale mens beschreven.

Gelukkig doet Westerhoff over kanker geen domme uitspraken.

Geen revolutie dus, wél werk aan de winkel

Afijn, het artikel waarover het gaat, de oorzaak van deze Volkskrant-revolutie, vindt u hieronder. Lekker technisch – en zeer voorzichtig. Een vooruitgang zeker, maar allesbehalve een revolutie. Zoals de auteurs op vele plaatsen aangeven: het nieuwe biochemische model, samengesteld uit allerlei deelmodellen en -onderzoeken, is dit weekend weer een aardige stap vooruit gegaan, maar we zijn er nog lang niet. De komende jaren is er geen revolutie maar heel veel werk aan de winkel. We weten nog helemaal niet hoe een mens zijn eten omzet in menselijk leven. En of zo’n model vervolgens alle medicijnen overbodig maakt, of helpt tegen kanker – het is op dat soort terreinen altijd verstandig om niet te kakelen, maar even terug te denken aan het Human Genome Project. Ook zo’n enorme belofte die wetenschappers uiteindelijk vooral veel extra vragen opleverde, en verdomd weinig praktische doorbraken.

Dat heb je zo. Dat is wetenschap.

En wetenschap is maar heel zelden voorpaginanieuws.